top of page
Search
  • Writer's pictureHeidi Forsell

Rakas unipäiväkirja – Unikoulu auttoi lasta nukkumaan ja pelasti äidin mielenterveyden rippeet

“The cats nestle close to their kittens, The lambs have laid down with the sheep. You are cozy and warm in your bed, my dear. Please go the fuck to sleep.”

– Adam Mansbach, Go the fuck to sleep

ADAM MANSBACH: GO THE FUCK TO SLEEP

READ BY SAMUEL L. JACKSON


Ihmiset sanovat nukkuneensa kokonaisia öitä. En enää ymmärrä, mitä he sillä tarkoittavat. Meidän taapero on nukkunut aamuun asti ihan vain satunnaisia kertoja. Olen valmis myymään sieluni saatanalle pilkkahintaan, että saisin nukkua yhden kokonaisen yön.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Henkilön Heidi Forsell (@uudenelamanselviytymisblogi) jakama julkaisu Joulu 30, 2019 kello 12.26 PST


Meidän tyttöhän oli siis hiljalleen jättämässä pois yösyömiset ennen viimeisintä avosydänleikkausta. Viimeisin leikkaus oli 1-vuotissyntäreiden aikaan. Leikkausreissun jälkeen yösyötöt palasi rytinällä takaisin, ja ajattelimme sen olevan lähinnä turvallisuudentunteen tankkausta pelottavan ja äärimmäisen stressaavan sairaala-ajan jälkeen. Päätettiin, ettei puututa yösyömisiin, vaan annetaan tytön kaikessa rauhassa tankata tuttipullosta sitä turvallisuutta traumaattisen kokemuksen jälkeen.

Pikku hiljaa ajauduimme kuitenkin siihen tilanteeseen, että tyttö aina vaan vaati yöpullonsa, ja mielellään ihan vaikka useamman kerran yössä. Sen sijaan, että yösyötöt alkaisi jäädä pois, niin ne lisääntyivät. Oikeastaan hän alkoi vaatia pulloa aina havahtuessaan yöunilta. Yöt olivat siis levottomia, ja homma lähti karkaamaan käsistä. Me aikuiset olimme niin pohjattoman väsyneitä, ettei meillä ollut voimia tai jaksamista edes pohtia, mitä levottomille öille voisi tehdä.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Henkilön Heidi Forsell (@uudenelamanselviytymisblogi) jakama julkaisu Tammi 15, 2020 kello 12.41 PST


Neuvolantädin ja lasten neurologinkin kanssa asiasta juteltuamme tultiin siihen tulokseen, että mihinkään huudatustaktiikkaan ei lähdetä. Tämä lapsi on turvattomuuttaan itkenyt sairaalassa ihan riittävästi, ja se on varmasti osaltaan jättänyt jäljen hänen psyykkiseen kehitykseensä, joten huudatukseen ei sydän tai järkikään antaisi periksi. Fakta kuitenkin oli, että öiden piti rauhoittua. Piste. Vanhempien mielenterveyden säilyttämiseksi öiden oli pakko rauhoittua! Minun yöuneni alkoi olla jo ihan olemattomia, koska keho oli niin yliväsynyt, etten saanut nukutuksi enää juuri ollenkaan. Saatoin valvoa aamuyöhön tai jos jotenkin onnistuin nukahtamaan, niin lapsen herätessä meikäläisen unihiekat silmistä oli tipotiessään, ja valvoin puolitoista tuntia jokaisen yöheräämisen jälkeen.

Kuin tilauksesta Tiny Twinklen Melinda astui kuvioihin.

Hän teki meille unisuunnitelman ja aikataulutti meidän päivän, ja saatiin perusteelliset ohjeet unikoulun toteuttamiseen. Meillä ei ollut voimia tehdä mitään suunnitelmaa, kun yritettiin vaan jotenkin selvitä sen univelkakuorman kanssa arjessa, joten oli ihanaa, kun joku antoi selkeät ohjeet kaikkiin tilanteisiin.

Melinda kartoitti tooooodella perusteellisesti meidän tilanteen kirjallisesti ja haastattelemalla. Minua henkilökohtaisesti helpotti tosi paljon, että Melindalla on kätilötausta, joten hän ymmärsi hyvin sen, että elämään ei aina saa parhaita mahdollisia lähtökuoppia. Hän ymmärsi, että meidän tytön elämän alku on ollut äärimmäisen stressaava ja traumaattinen niin lapselle kuin vanhemmillekin, ja se osaltaan varmasti näkyy myös meidän kaikkien unitottumuksissa. Oli ihanaa, kun sitä ei tarvinnut selitellä.

Melinda teki meille unisuunnitelman ja aikataulutti meidän päivän, ja saatiin perusteelliset ohjeet unikoulun toteuttamiseen. Meillä ei ollut voimia tehdä mitään suunnitelmaa, kun yritettiin vaan jotenkin selvitä sen univelkakuorman kanssa arjessa, joten oli ihanaa, kun joku antoi selkeät ohjeet kaikkiin tilanteisiin. Meidän tavoitteet unikoululle oli, että tuttipullosta päästään eroon, ja lapsi nukahtaa itse omaan sänkyyn ja nukkuu koko yön. Ja sitten me aloitettiin lempeä unikoulu Melindan ohjeilla.

RAKAS UNIPÄIVÄKIRJA

Unikoulu alkaa. Olen innoissani, mutta myönnän epäileväni sen onnistumista. Tuo meidän tyttö on todella päättäväistä sorttia, ja valmis taistelemaan saavutettujen etujen puolesta eli suosiolla hän ei tule pullosta luopumaan. Mutta me ollaan valmiina, ja meillä on keinot viedä unikoulu johdonmukaisesti läpi. Olemme valmistautuneet unikouluun järjestämällä makuuhuoneen uudelleen. Lapsen sänky on varustettu tuttikorilla ja ylimääräisellä laidalla, jottei hän kiipeä pinnasängyn laidan yli. Puhelimiin on ladattu bookbeat nukutushetkiä varten. Kuulokkeilla blokataan tärykalvoilta lapsen suurin huutoraivo, ja aikakin kuluu nopeammin, jos nukutusmaratoonit venyvät tuntien mittaisiksi. Ollaan sovittu nukutusvuorot, mutta luulen, ettei meillä nukuta enää ikinä sen jälkeen, kun tuttipullo jää kuvioista. Onnea matkaan. May the force be with you.

1. Yö + päiväunet

Rakas unipäiväkirja

Tämä yö oli helppo. Maitomäärien vähentäminen ei ollut mikään ongelma, koska tyttö sai vielä tuttipullon kahdesti yössä. Ei raportoitavaa.

Päivällä lapsi keräsi itse tuttipullot muovipussiin, ja kävimme viemässä pullot ulos vaahteran oksaan roikkumaan. Sanoimme tuttipulloille heipat, ja katseltiin niitä vielä ikkunasta, kunnes harakka oli käynyt ne viemässä ennen lounasta. Lapsi soitti Mummalle, ja kertoi, että pullot on viety.

Unikoulun ohjeilla lapsi nukahti päiväunille. Hän kysyi pulloa pari kertaa, mutta ei itkenyt niiden perään. Lapsi nukkui KAKSI JA PUOLI TUNTIA?!?!? Siis mitä?!?!? Mitä ihmettä täällä tapahtuu?!

2. Yö + päiväunet

Rakas unipäiväkirja. Olen hämmentynyt, sillä lapsi nukahti ilman tuttipulloa yöunille. En uskonut sen olevan mahdollista. Melkein tunti siinä nukahtamisessa vierähti, mutta nukkumaanmenot ovat ennenkin venähtäneet. Yöllä tyttö heräsi ja oli selvästi ensin vihainen, kun ei saanut pulloa, ja sen jälkeen itku muuttui surulliseksi. Lapsi oli levoton ehkä puolitoista tuntia, ja nukahti sen jälkeen uudelleen. Itku ei missään vaiheessa ollut hysteeristä, ja ajattelen sen johtuvan siitä, että kiukusta huolimatta lapsella on turvallinen olo, koska aikuinen oli koko ajan ihan lähellä.

Päikkäreillä lapsi vaihtaa pelleilyvaihteen päälle. Hän kokeilee hyväntuulisena saada huomiota esimerkiksi laittamalla tuttikorin päähänsä hatuksi, ja heittelemällä tutit pois sängystä. Hän yrittää saada aikuisen huomion pureskelemalla sänkyä ja riisumalla paitansa, mutta käy nukkumaan, kun huomaa, ettei huomiota irtoa. Hän nukkuu jälleen pitkät päiväunet.

3. Yö + päiväunet

Rakas unipäiväkirja. Olimme henkisesti latautuneet edellistä haastavampaan yöhön, mutta turhaan. Lapsi heräsi kerran. Vartin aikana pyysi peittoa ja varmisteli sisarustensa sijaintia. Mä en tajua, että miten se ei huuda sitä pulloa.

Päivällä sen sijaan alkoi päiväuniperseily. Tunnin verran tuota perseilyä vierestä seurattiin, ja sen jälkeen siirrettiin pieni perseilijä vaunuihin, jonne nukahtikin nopeasti. Minusta tuntuu, että aikatalut ovat tärkeitä. Taisin laittaa lapsen aavistuksen liian myöhään sänkyyn.

4. Yö + päiväunet

Rakas unipäiväkirja. Ei raportoitavaa. Lapsi nukkui koko yön (tai sitten äidillä on harhoja?)

Päiväunilla lapsi nukahti kymmenessä minuutissa, ja nukkui taas yli kaksi tuntia. Minulla on päivällä omaa aikaa. Se on aika ihanaa, kun saa rauhassa tehdä omia juttuja.

5. Yö + päiväunet

Ei raportoitavaa. Lapsi nukkuu hyvin koko yön.

Päiväuniperseily jatkuu, joten päädytään jälleen vaunuihin nukkumaan. Melinda lohduttaa, että päiväunissa usein menee jokunen viikko ennenkuin ne alkavat sujua. Ihanaa, kun Melinda on tässä aktiivisesti mukana, ja häneen saa helposti yhteyden. Huomaan, että päiväunien aikataulutus on tarkkaa hommaa. Oikein aikataulutettuna lapsi nukahtaa 10 minuutissa ja jos sänkyyn meneminen tapahtuu yhtään liiian aikaisin tai liian myöhään, niin perseilyä on luvassa.

6. Yö + päiväunet

Hallelujah! Tämä on ihan uskomatonta, että tuo lapsi nukkuu öisin. Jos hän havatuu unilta, niin hän saattaa pöpistä jotakin itsekeen, kun etsii tuttia, ja sitten jatkaa unia. Aikuisen ei tarvitse reagoida mitenkään. Miksei me olla tehty tätä aikasemmin?!

Päiväunilla lukuhetki, lapsen keikkaus sänkyyn, peitto päälle ja hetkeä myöhemmin hän on umpiunessa. Minä teen hetken töitä kaikessa R-A-U-H-A-S-S-A.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Lapsi nukkuu, äiti tekee vähän töitä. Sovin juuri paikalliseen neuvolaan tapaamisen. Menen kertomaan neuvolan henkilökunnalle, mitä koulutetut kokemusasiantuntijat tekevät. Toivon, että me löydetään niitä yhtymäkohtia neuvolassa, joissa kokemusasiantuntijasta ja jaetusta asiantuntijuudesta voisi olla hyötyä. Olen tässä hiljalleen suunnitellut myös synnytysvalmennusta erityistä vauvaa odottaville perheille, ja senkin suhteen otetaan pieniä askelia eteenpäin. Tälläkin viikolla yksi erityistä lasta odottava äiti otti minuun yhteyttä, ja mä toivon, että jonain päivänä mä saisin työssäni kohdata näitä perheitä, jotka raskausaikana saavat tiedon lapsen sairaudesta tai vammasta. ❤️ Sitä kohti! Hyvä fiilis tästä. Millaista tukea sä olisit neuvolasta kaivannut erityisen vauvasi kanssa odotusaikana, ja sen jälkeen? 👶 #kokemusasiantuntija #kokemusasiantuntijuus #koulutettukokemusasiantuntija #jaettuasiantuntijuus #erityisenvauvanodotus #neuvola #raskaus #äitiysneuvola #lastenneuvola #erityinenäitiys #erityinenvanhemmuus #erityinenvauva #erityislapsi #synnytys #kätilö #hoitovapaa #unelmiakohti #naisyrittäjät

Henkilön Heidi Forsell (@uudenelamanselviytymisblogi) jakama julkaisu Helmi 26, 2020 kello 3.56 PST


Olin valmistaunut kirjaamaan blogiini pitkän unipäiväkirja sepustuksen, mutta se olisi lukijan ajan haaskausta. Me saatiin tuon tytön unet järjestykseen jotakuinkin viikossa, mikä oli ihan uskomatonta. Toki unikoulun ohjeilla jatkettiin vielä toinenkin viikko, ja edelleen niillä mennään, mutta ensimmäisen viikon jälkeen kyse oli oikeastaan enää aikataulutuksen viilauksesta. Lapsi oppi nopeasti rauhoittumaan ja nukahtamaan itse, ja se on äärimmäisen tärkeä taito pienellekin ihmiselle.

Lapsi painaa päänsä tyynyyn illalla klo 19, joten meillä aikuisilla on koko ilta aikaa toisillemme tai isommille lapsille, kun nukutusrumba ei sido toista aikuista makuuhuoneeseen. Saatiin siis niitä ylimääräisiä tunteja vuorokauteen!

Meidän lapsi siis nukkuu hyvin yöllä ja päivällä. Lapsi rakastaa yhteisiä satuhetkiä ennen nukkumaan menoa, ja käy niiden jälkeen itse nukkumaan. Tämä on niin uskomatonta, että harvase ilta puolisoni kanssa asiaa ihmetellään. Lapsi painaa päänsä tyynyyn illalla klo 19, joten meillä aikuisilla on koko ilta aikaa toisillemme tai isommille lapsille, kun nukutusrumba ei sido toista aikuista makuuhuoneeseen. Saatiin siis niitä ylimääräisiä tunteja vuorokauteen! Myös vanhempien unirytmi on nyt järkevämpi, kun omaa aikaa ei tarvitse odotella yömyöhään. Pieniruokainen lapsi on ruvennut syömään myös hämmästyttävän isoja annoksia, kun maidon lotkottaminen yöllä on jäänyt pois. Unikoulu muutti meidän arkea ihan merkittävästi. Ensi viikolla on edessä lomareissu, ja unirytmi todennäöisesti muuttuu, mutta meillä on nyt työkalut päästä takaisin ruotuun loman jälkeen, joten se ei stressaa minua yhtään. Aion nauttia lomasta ja nukkua.

Kiitos kiitos kiitos Melinda ja Tiny Twinkle. Mä ehdottomasti suosittelen lempeän unikonsultin palveluita, jos teillä on yhtään haasteita katkonaisten öiden suhteen. Paremmat yöunet koko perheelle on ehdottomasti jokaisen euron arvoinen sijoitus. Uuden elämän selviytymisblogin lukijat ja seuraajat saavat maaliskuun loppuun saakka 15% alennuksen Tiny Twinklen unikonsultaatiosta. alekoodilla uudenelämänselviytymisblogi15

Käy myös katsomassa Uuden elämän selviytymisblogin Instagramista stooreja meidän unikoulusta. Nukkukaa hyvin.

“The eagles who soar through the sky are at rest And the creatures who crawl, run and creep. I know you’re not thirsty. That’s bullshit. Stop lying. Lie the fuck down, my darling, and sleep.”

– Adam Mansbach, Go the fuck to sleep

#tinytwinkle #unikoulu #taapero #kaupallinenyhteistyö #unikonsultti

52 views0 comments
bottom of page