top of page
Search
  • Writer's pictureHeidi Forsell

Kehoitetaanko me lapsia joulun aikaan peittämään omia tunteita reippauden ja kiltteyden alle?

“Christmas magic All the cold, hungry people Christmas magic Are dying in the streets Christmas magic”

– The National, Christmas Magic

THE NATIONAL: CHRISTMAS MAGIC


“Olehan sitten kiltisti!”

“Reippaasti nyt”

“Ei saa kiukutella, kun ne tontut kurkkii ikkunasta.”

Kuulostaako tutulta. Itse ainakin huomaan syyllistyneen yhteen jos toiseenkin kehoitukseen oikeastaan edes ajattelematta asiaa sen tarkemmin. Itse asiassahan tuollaiset kehoitukset on kieltoja näyttää negatiivisia tunteita. Ei saisi olla vihainen tai surullinen. Pahimmassa tapauksessa me uhkaillaan, ettei se joulupukki tuo lahjoja ollenkaan, jos näyttää negatiivisia tunteita.

Onko kiukku ehkä merkki siitä, että lapsi tai nuori kaipaisi läsnäoloa vanhemmalta, joka puunaa saunan lauteita ja vääntää joululaatikoita.

Huonoa käytöstä ei tietenkään tarvitse hyväksyä, mutta huomaatko vanhempana sen tunteen kiukun takana. Tällaisilla kehoituksilla me aikuiset vaadimme lapsia peittämään juuri ne negatiiviset tunteet eikä me välttämättä edes huomata, mitä kiukun taustalla on.

Purkautuuko ehkä pelko tai jännitys kiukutteluna. Tai voisiko levottomuus olla merkki ikävästä, vai yrittääkö lapsi viestittää sinulle jotakin sellaista, mitä ei osaa ehkä sanoiksi pukea. Onko kiukku ehkä merkki siitä, että lapsi tai nuori kaipaisi läsnäoloa vanhemmalta, joka puunaa saunan lauteita ja vääntää hiki otsalla joululaatikoita, rosollia ja luumukiisseliä.

Ei aina tarvitse olla reipas tai kiltti. On ihan ok olla myös vihainen tai pettynyt tai surullinen. Reippaasti vaan näyttämään kaikkia tunteita.

Moni kiukku ja harmi menee ohi, kun saa kivuta rakkaan ihmisen kainaloon, joka ei stressaa tekemättömistä joulupuuhista tai näprää kännykkää

Mitäpä jos tänä jouluna oikeasti pysähdyttäisi tärkeimmän äärelle. Olemaan läsnä, ja kuuntelemaan mitä toinen haluaa sanoa. Annetaan tilaa kaikille tunteille, omille ja toisen tunteille. Negatiiviset tunteet on tosi tärkeitä, joten annetaan myös niille tilaa ilman, että syyllistetään tai uhkaillaan lahjojen menetyksellä. Moni kiukku ja harmi menee ohi, kun saa kivuta rakkaan ihmisen kainaloon, joka ei stressaa tekemättömistä joulupuuhista tai näprää kännykkää, vaan on aidosti kuulemassa, mitä toinen haluaa sanoa. Pätee lapsiin ja aikuisiin.

Viime jouluna vietettiin osa joulusta sairaalassa. Mun tärkein toive tänä jouluna on, että saataisiin viettää koko joulu kotona. En aio stressata joulua yhtään. En aio siivota yhtään sen enempää kuin normaalistikaan enkä aio ottaa minkäänlaista stressiä joulupuuhista, lahjoista tai mistään muustakaan. Rehellisesti sanottuna, en ole koskaan tehnyt yhden ainuttakaan joululaatikkoa itse enkä aio tehdä poikkeusta tänäkään jouluna. Kyllä se joulu tulee ilman stressaamistakin. Sen sijaan viritän talon täyteen tunnelmallisia valoja ja kynttilöitä. Lämmitän glögin, ja vedän villasukat jalkaan. Katson joulupiirrettyjä ja syön mahan killilleen kinkkua ja Julia suklaakonvehteja, ja pussailen ja halailen mun tyyppejä täällä kotona. Pysähdyn olemaan kiitollinen siitä, että saan viettää niiden kanssa joulua.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Joulun jatkoilla… #ensimmäinenjoulu #tapsantanssit #joulu #joulunjatkot #uusilastensairaala #täällätaas #toinenkoti #päivystys #karhunpoikasairastaa #sydänlapsi #sydänvauva #pavsd #olisinhelpostikeksinytparempaakintekemistä

Henkilön Heidi Forsell (@uudenelamanselviytymisblogi) jakama julkaisu Joulu 26, 2018 kello 6.06 PST


Minunkin lähipiirissäni on ystäviä, joille tuleva joulu on raskas. Tiedän, että monessa joulupöydässä on tänä jouluna tyhjä tuoli, ja moni tietää, että tuleva joulu on viimeinen, jonka saa rakkaansa kanssa viettää. Monelle tuleva joulu tuntuu pelottavalta, ja moni joutuu miettimään uudenlaisia jouluperinteitä, koska joulu ei ole enää entisensä. Sallitaan siis jouluun kaikki tunteet sellaisena kuin tunteet tulevat. Joulu ei ole pelkästään ilon juhla. Ei se välttämättä ole juhla ollenkaan. Silloin ei tarvitse olla yhtään reipas.

Tiedän, että monessa joulupöydässä on tänä jouluna tyhjä tuoli, ja moni tietää, että tuleva joulu on viimeinen, jonka saa rakkaansa kanssa viettää.

Rauhallista joulun aikaa teille kaikille, ja voimia jokaiselle, jonka joulusta suru vie suurimman osan. Te olette mun ajatuksissa, ja mä olen täällä teitä varten myös jouluna.

“But me and my family will be warm tonight They’ll be warm tonight Warmer than those people”

– The National, Christmas Magic

LUE MYÖS

Miksi vanhempi ei saa sanoa ääneen, jos vituttaa?

Läpi routaisen maan – Vertaisista valoa vaikeisiin hetkiin

#Joulu #lapsenkuolema #Perhe

2 views0 comments
bottom of page