top of page
Search
  • Heidi Forsell

Jokainen lapsi on erityinen ja ihan tavallinen – Syntymättömien erityislasten kutsuminen erity

“Kaunis pieni ihminen

Sä olet ainutlaatuinen

Mitä vastaan tuleekaan

Toista sua ei milloinkaan

– Johanna Kurkela, Ainutlaatuinen


Jouduin ensimmäistä kertaa mielensäpahoittajan someryöpyn kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Kielenkäytön puolesta asiattoman kritiikin kohteeksi joutui Facebookiin perustamani Erityisen vauvan odotus – ryhmä. Kiitän kuitenkin palautteesta.

Erityisen vauvan odotus ryhmä on siis tarkoitettu vertaistueksi niille vanhemmille jotka saavat raskauden aikana tietää odottavansa erityislasta. Perustin ryhmän itse silloin, kun sain tietää odottavani vaikeasti sydänvikaista lasta eikä elämän edellytyksistä kohdusta maailmalle ollut minkäänlaisia takeita. Ei ole vieläkään, vaikka vauva onkin jo sikiöstä kasvanut taaperoksi. Hyvin erityinen pieni ihminen! Hyvin erityinen matka!View this post on Instagram

Käytä hymyäsi muuttamaan maailmaa. Älä anna maailman muuttaa hymyäsi. Hymy ei tarkoita, että kaikki olisi täydellisesti. Hymy on merkki toivosta ja sisäisestä valosta. #hymy #äitijatytär #hidastaelämää #uusilastensairaala #sydänlapsi #sydänäiti #yksisadasta #sydänsankari #munsankari #jaksetaanhymyillä #1vuotias #avosydänleikkaus #toipuminen #nenämahaletku

A post shared by Uuden Elämän Selviytymisblogi (@heidiforsell) on Feb 23, 2019 at 1:16am PST

Ryhmän nimestä suivaantunut kansalainen pahoitti mielensä, koska hänen mielestään kaikki lapset ovat erityisiä. Ja se on muuten ihan totta! Jokainen lapsi on erityinen! Ihan jokainen. Ei ole mitään tarvetta väittää vastaan. Suivaantunut kansalainen kuitenkin koki mielipahaa termin “erityinen” omimisesta tarkoittamaan erityistarpeita omaavaa lasta. Että mitenkäs ne ihan tavalliset lapset? Pahoittelen aiheuttamaani mielipahaa. Se ei suinkaan ollut tarkoitukseni. Tarkoitukseni oli ja on edelleen auttaa ihmisiä selviämään edes vähän eteenpäin kohtuuttoman vaikeissa tilanteissa, koska tiedän itse miten vaikea se tilanne on, kun saa raskaana tietää, ettei vauvalla ole asiat hyvin.

Toivottavasti jokainen lapsi saisi tuntea itsensä erityiseksi ja merkitykselliseksi, ja omia sanan erityinen koskemaan itseään.

Erityisen vauvan odotus – ryhmässä odotetaan vauvoja, joilla on erilaisia rakennepoikkeavuuksia ja – puutoksia. Jotkut saavat tietää jo odotusaikana lapsen vammasta tai pitkäaikaisesta sairaudesta. Diagnoosejahan riittää pilvin pimein eikä niillä ole välttämättä edes mitään väliä. Meitä yhdistää vauvan erityisyys. Toiset tietävät odottavansa vaikeasti kehitysvammaista lasta, ja toisten lasten “vika” on korjattavissa eikä välttämättä tulevaisuudessa vaikuta lapsen arkeen tai toimintakykyyn. Yhdestä tulee erityislapsi, toisesta välttämättä ei.

Osa tulevista vanhemmista tietää joutuvansa synnyttämään lapsensa kuolleena tai hautaamaan hänet varhain. Kuolema tulee aina yllätyksenä, vaikka siihen kuinka yrittäisi varautua. Menehtynyt lapsi on perheelleen niin erityinen, ettei sen kuvaamiseen edes sanat riitä. Meidän ryhmässä jotkut vauvat ovat niin erityisiä, ettei heillä ole elämään yhtään minkäänlaisia edellytyksiä, ja raskaus keskeytyy/keskeytetään.View this post on Instagram

Moni perhe, ja heidän pienet rakkaat tänään ajatuksissa ❤️ Jerri ❤️ Alina ❤️ Leo ❤️ Minnea ❤️ Mila ❤️ Konsta ❤️ Senja ❤️ Sinä, jonka nimeä en tiedä ❤️ #kuolleidenlastenmuistopäivä #lapsenkuolema #suurinsuru #ikävä

A post shared by Uuden Elämän Selviytymisblogi (@heidiforsell) on Sep 23, 2019 at 11:04am PDT

Kyllä meidän ryhmän vauvat ovat todella erityisiä. Heidän erityisyys ei kuitenkaan ole keneltäkään terveeltä lapselta pois. Erityisiä he ovat jo pelkästään terveydenhuollon näkökulmasta, sillä Suomesta tai maailmaltakaan ei välttämättä löydy toista yhtä erityistä, ainutlaatuista, poikkeuksellista, spesiaalia, uniikkia tms. Sitähän erityisellä tarkoitetaan.

Oma lapseni on erityinen, mutta ei tällä hetkellä erityislapsi ollenkaan. Hän on ihan tavallinen, ja toivottavasti kokee aina itsensä ihan tavalliseksi erityisyydestään huolimatta.

Jokainen lapsi on ihan tavallinen ja ihan yhtä erityinen riippumatta mistään lapsen ominaisuuksista. Toivottavasti jokainen lapsi saisi tuntea itsensä erityiseksi ja merkitykselliseksi, ja omia sanan erityinen koskemaan itseään. Se on meistä aikuisista kiinni. Jokaisen lapsen tulee saada tuntea olevansa maailman erityisin, rakkain ja tärkein lapsi. Valitettavasti nyt koronakriisinkin myötä monen lapsen turvattomuus kotona kasvaa äärimmilleen, ja he jäävät vaille tarvitsemaansa turvaa ja kokemusta siitä, että olisivat jollekin erityisiä ja merkityksellisiä. Myös jokaisen aikuisenkin tulee saada tuntea itsensä erityiseksi aina aika ajoin. Jokainen meistä on erityinen omalla uniikilla tavallaan!

Erityistarpeita on ollut, ja tulee joskus taas olemaan, mutta nyt tilanne on onneksi tasainen. Erityisen tuen tarpeet on sitten vielä erikseen jos eri termeistä halutaan puhua, mutta se tarvitisi jo ihan oman blogin.

Oma lapseni on erityinen, mutta ei tällä hetkellä erityislapsi ollenkaan. Hän on ihan tavallinen, ja toivottavasti kokee aina itsensä ihan tavalliseksi erityisyydestään huolimatta. Merkittävä sydänvika tietysti on ja pysyy eikä tulevaisuudesta tiedä, mutta erityistarpeita se ei lapselle tällä hetkellä aiheuta. Erityistarpeita on ollut, ja tulee joskus taas olemaan, mutta nyt tilanne on onneksi tasainen. Erityisen tuen tarpeet on sitten vielä erikseen jos eri termeistä halutaan puhua, mutta se tarvitisi jo ihan oman blogin.

Todella erityinen tuo tyttö silti on eikä se ole pois keneltäkään toiselta. Meille myös kaikki muut perheen lapset ovat erityisiä (eivät siis ole erityislapsia), mutta jokainen omalla ainutlaatuisella tavallaan. Erityiset on ihan tavallisia ja tavalliset tosi erityisiä. Samaa jengiä kaikki. Ihmisiä omine tarpeineen meistä jokainen eikö?View this post on Instagram

Erityisen vauvan odotus on erityinen matka. Sen erityisyyttä ei voi ymmärtää kuin sellainen, joka itse on saman matkan kulkenut. Facebookista löytyy Erityisen vauvan odotus – ryhmä, joka on tarkoitettu juuri niille vanhemmille, jotka raskauden aikana saavat tietää odottavansa erityislasta ✨ #erityisenvauvanodotus #erityinenvauva #erityislapsi #raskaus #raskaana #vauva #synnytys #erityinenvanhemmuus #erityinensisaruus #vammainen #kehitysvamma #rakennepoikkeavuus #sikiö #sikiödiagnostiikka #sikiötutkimus #elämänhaasteet #vaufi

A post shared by Uuden Elämän Selviytymisblogi (@heidiforsell) on Apr 6, 2020 at 11:56pm PDT

Olin tosi iloinen viesteistä, jotka sain someryöppyyn liittyen. Minulle täysin tuntemattomat ihmiset kertoivat hämillään somessa käydystä keskustelusta, jotta olisin tietoinen, mitä perustamastani ryhmästä puhutaan. Kiitos niistä. Ihanaa, että maailmassa on näin paljon empatiaa.

Olen tosi iloinen siitä, että Erityisen vauvan odotus -ryhmän tärkeäksi kokeneet vanhemmat puhuivat ääneen ryhmän merkityksellisyydestä. Kiitos, että olette! Hyvä kantaa aina pidemmälle kuin viha, mutta joskus täytyy tehdä päätös nähdä se hyvä, ja se ei todellakaan aina ole helppoa.

Erityiset on ihan tavallisia ja tavalliset tosi erityisiä. Samaa jengiä kaikki. Ihmisiä omine tarpeineen meistä jokainen eikö?

Siispä vihan sijaan yritetään keskittyä hyvään. Muistakaa tänään kertoa lapsillenne ja läheisillenne kuinka erityisiä he ovat. Nyt jos koskaan on hyvä aika tuntea itsensä spesiaaliksi. Me eletään todella eristyistä aikaa, ja jokaisen on syytä pohtia, mihin energiansa käyttää. Niinhän se usein on, että jos ihmisellä ei ole mitään merkityksellistä tekemistä, niin energia tulee käytettyä ihan mihin sattuu.

Pysähdy siis hetkeksi, ja mieti miten saisit oman erityisyytesi valjastettua voimavaraksi läpi vaikeiden aikojen? Tekisitkö jotakin merkityksellistä? Muista, että sinä olet ainutlaatuinen ja merkittävä. Oikeasti olet.

Terkuin Heidi

“Keskellä ihmettä

Sen tajuu vasta jälkeenpäin

Taidat aavistaa jo sen

Yksin täytyy jokaisen

Polku mennä pimeään

Että pystyy elämään”

– Johanna Kurkela, Ainutlaatuinen

Seuraa meitä Instagramissa ja Facebookissa

LUE MYÖS ERILAISTEN PERHEIDEN TARINOITA ERITYISEN VAUVAN ODOTUKSESTA

Lapseni kehitysvamma oli yhtäaikaa sekä elämäni suurin suru, että mahtavin matka

Erityisen vauvan odotus päättyy raskauden keskeytykseen

Tyttö ei luultavasti selviä viikonlopun yli

Kehitysvammaisen lapsen syntymä ei ole maailman loppu, vaan uuden erilaisen maailman alku

Erityisen kaksoset

#kehitysvammainen #erityisenvauvanodotus #vauva #vammainen #ertiyinenvanhemmuus #odotus #Raskaus #JohannaKurkela #erityislapsi

31 views0 comments
bottom of page